• kids-slide1

Kinderen

Rouwverwerking door kinderen

Ook bij kinderen, van alle leeftijden, is rouw een proces dat kortere of langere tijd duurt. Dit natuurlijke proces is nodig om het verdriet een plaats te geven en na verloop van tijd verder te kunnen gaan met het leven. Rouw ontkennen, niet rouwen zou, net als bij volwassenen, ongezond zijn. Het is dan ook te adviseren dat volwassenen kinderen daarin steunen en zo nodig stimuleren.

Kinderen rouwen niet voortdurend. Ook kan het bij hen aan de buitenkant lijken alsof er niets is gebeurd. De manier waarop een kind de dood en een verlies ervaart hangt mede af van de ontwikkelingsfase waarin het zich bevindt. Het belangrijkste is: passend bij de leeftijd eerlijk zijn en duidelijkheid geven.

Kinderen kunnen vragen stellen die rechtstreeks en zelfs confronterend kunnen zijn. Het is goed te proberen alle vragen, hoe vreemd ook, duidelijk te beantwoorden. Ook is het belangrijk hen gerust te stellen. Veel kinderen zijn bang nu ook zelf dood te gaan, of hebben het idee dat zij de schuld van het overlijden zijn.

Uit onderzoek blijkt dat het voor de rouwverwerking van kinderen goed is om hen bij de uitvaart te betrekken. Dat kan bijvoorbeeld door een tekening te maken, een gedicht voor te lezen, mee te lopen bij de kist of bloemen te dragen.
Ook is het te overwegen om voor kinderen een eigen plekje te creëren met kleurplaten, stiften en speelgoed. Mogelijk vraagt u een ander om bij uw kind te zitten of uw kind op te vangen zodat u zich op de herdenkingsbijeenkomst kunt richten.

Overlijden

Het overlijden van een kind is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Als een oudere overlijdt kunnen we dat meestal wel plaatsen, maar als een kind overlijdt dan is dat bijna niet te begrijpen. Het voelt onnatuurlijk.

Voor het vormgeven van een kinderuitvaart bestaan veel mogelijkheden. Van belang is om bij de keuze daaruit die vormgeving te kiezen die past bij uw kind en u.

Sommige ouders geeft het veel voldoening hun kind zelf te verzorgen en aan te kleden. U kunt uw kind daarna in de vertrouwde omgeving bij u thuis of in een uitvaartcentrum opbaren. Door hem of haar te omringen met favoriete knuffels, speelgoed, persoonlijke eigendommen, foto’s en muziek op de achtergrond legt u persoonlijke accenten.
U kunt kiezen voor een houten kist(je), in elke gewenste kleur, met decoraties of voor bijvoorbeeld een wikkeldoek of rieten mandje. U kunt ook zelf een kist(je) ontwerpen en maken.

Bloemisten kunnen bloemstukjes met bijvoorbeeld een favoriet stuk speelgoed of knuffel erin verwerkt voor uw kind maken. Maar zelf doen kan ook prima.

Om het overlijden van uw kind bekend te maken kunt u zelf een rouwkaart maken, een rouwkaart kiezen uit de collectie van de uitvaartverzorger, een advertentie plaatsen en/of een gedenkpagina op internet plaatsen.

Met een Verklaring van overlijden en de enveloppe met gegevens voor het Centraal Bureau voor de Statistiek kunt u of de uitvaartverzorger aangifte van overlijden doen en een verlof tot begraven/cremeren verkrijgen bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin uw kind is overleden.
Bij de keuze voor begraven of cremeren is het goed om u te realiseren dat er zowel bij begraven als cremeren de mogelijkheid is voor een herinneringsplek.

De herdenkingsbijeenkomst kunt u een persoonlijke invulling geven door de ruimte waarin deze gehouden wordt aan te kleden met favoriet speelgoed, knuffels, foto’s, of andere persoonlijke eigendommen. Familie en vrienden die een kinderverhaal of een gedicht voorlezen, luisteren naar kindermuziek, of  bijvoorbeeld een fotoserie van uw kind op beeldscherm. Ook is het mogelijk om te luisteren naar een  verhalenvertelster of te kijken naar een theatervoorstelling speciaal voor kinderen.

Tijdens het condoleren voor en na de uitvaart kunt u voor jonge gasten bij hen passende consumpties als limonade en snoeplekkernijen aanbieden.

Het vervoer van uw kind naar huis en naar de begraafplaats of het crematorium mag u met uw eigen auto doen. In geval van vervoer met uw eigen auto moet de overlijdensakte mee in de auto. Voor speciaal vervoer is in sommige gemeenten een ontheffing noodzakelijk. Een speciale kinderrouwauto of bijvoorbeeld witte rouwauto is ook mogelijk.

Uitvaartzorg Den Braber adviseert u om rondom het afscheid van uw kind zoveel als mogelijk is zelf te doen. Ervaringsdeskundigen geven aan dat dit hen achteraf veel steun en voldoening heeft gegeven.